Thursday, March 31, 2011

WakTu yaNg tAk TerLuAnG

Assalammualaikum
dari taD x dapat tido,jam menunjukkan 4:16 AM uda, isk3x, aQ x dapat tido dan x boleh tido,
banyak perkara terjadi baru2 nie, x dapat tuk aQ nyatakan semua, aQ ingin nyatakan pa yang aQ rasa, pa yang aQ fikir, pa yang aQ inginkan, tapi ia tak mungkin dan mustahil, hehehehe, apa yang mustahil, aQ sendiri pun x tahu gak, adehdeh, parah kan, pa leh wat, hehe, subuh2 nie, ngan tido yang tak cukup, banyak merapu ja la keja ku nie kan, hehehe, bestnya, da lama x merapu Cnie, hurm, actually aQ nak citer something,

this lately, dia busy sikit, jadi waktu tuk kami agak kurang, banyak yang terlepas, bila dia bangun, dia akan ada kerja terus, bila dia kerja, dia akan busy, bila dia busy, waktu kami akan berkurang, hurm, sedih gak la, perasaan sunyi, sedih, boring, murung, suma terasa, bukan juga ingin bersama-sama tuk 24 hour, tapi terasa tul waktu yang kita luangkan bersama, da tak seperti dahulu, kini semakin sunyi, taP, it's ok, bukan sengaja or D sengajakan pun, banyak waktu-waktu yang tak terluang bersamamu, ada masa 2, bila aQ happy, aQ ingin sekali berkongsi bersamamu, tapi, aQ sedar, lau aQ hantar teks "happy" pun, mesti ko akan balas dalam tempoh yang lama, dan rasa kegembiraan itu da berlalu, soo, i just decide to celebrate it dengan sapa yang ada sebelah saya masa 2, hehhe, jahatnya aQ, kekadang plak 2, bila aQ sakit, aQ X Gtau ko pun, sebabnya, aQ tau ko ada kerja nak wat, jadi, xkan la aQ nak tambah kerja mu tuk risau sal aQ kan, aQ akan jaga diri, N aQ ok juga, tapi, jahatnya aQ kan x bagi tau ko, kekadang 2 aQ mahu betul dial no mu, tapi aQ tahan perasaan itu dengan main game, buat de, nntn film, dngar lagu, kekadang berjaya gak cara 2, kekadang lak, aQ akan tetap mencari ko, tah kenapa perasaan ini sungguh kuat, adeh, aQ rasa rugi dan kehilangan waktu2 yang berharga bila aQ x dapat luangkan masa bersama mu, kita orang luar kan???yg contact dalam masa tertentu.... ia ka??huehue, P, aQ yakin, tue suma perasaan aQ, sebab, egonya aQ bila dapat msj dari ko dan dengan selamba, aQ menyuruh mu tuk wat kerja, T ja msj ma aQ, padahal punya happy time tue, bila dapat msj dari koe, tuhan ja tau, walau mungkin x lama, P aQ gembira, walaupun ko bz, ko still ada masa tuk msj aQ, kan???bila aQ menyuruh mu tuk wat kerja mu dulu, aQ keberatan sebenarnya, dan bila ko cakap "iala'', rasa nyesal lak suh ko P wat keja, hehehe, P aQ cuba tuk fahami mu, G pun, kerja 2 pun penting kan??jan cakap tak, hehehehe, aQ sangat rindu ko...................................................
sangat merindui mu.....

cerita kosong D pagi khamis, V(^__^)V
tiada benarnya

Friday, March 18, 2011

HAMPIRNYA HARI KIAMAT

penaklukan baitulmuqaddis, Dari Auf b. Malik r.a.rasulullah s.a.w. telah bersabda: "Aku menghitung enam perkara menjelang hari kiamat." Baginda menyebutkan salah satu di antaranya, iaitu penaklukan Baitulmuqaddis." (sahih Bukhari)

zina bermaharajalela. "Dan tinggallah manusia-manusia yang buruk, yang seenaknyamelakukan persetubuhan seperti himar(keldai). Maka pada zaman mereka inilah kiamat akan datang." (sahih Muslim)

banyak wanita yang berpakaian tetapi hakikatnya telanjang. "Diantara tanda-tanda telah dekatnya hari kiamat ialah akan muncul pakaian-pakaian wanita dan apabila mereka memakainya keadaannya seperti telanjang." (Abu Hurairah r.a)

bermaharajalela alat muzik. "pada akhir zaman akan terjadi tanah runtuh, rusuhan dan perubahan muka. Ada yang bertanya kepada Rasulullah; "Wahai Rasulullah bila hal ini terjadi?" Baginda menjawab; "Apabila telah bermaharajalela bunyi-bunyian(muzik) dan penyanyi-penyanyi wanita" (Ibnu Majah)

menghias masjid dan membanggakannya. "Diantara tanda-tanda telah dekatnya kiamat ialah manusia bermegah-megahan dalam mendirikan masjid"  (Riwayat Nasai)

Munculnya kekejian, memutuskan kerabat dan hubungan dengan tetangga tidak baik. "Tidak akan datang kiamat sehingga banyak perbuatan dan perkataan keji, memutuskan hubungan silaturahim dan sikap yang buruk dalam tetangga." (Riwayat Ahmad dan Hakim)

Ramai orang soleh meninggal dunia. "Tidak akan datang hari kiamat sehingga Allah mengambil orang-orang yang baik hati dan ahli agama di muka bumi, maka tiada yang tinggal padanya kecuali orang-orang yang hina dan buruk yang tidak mengetahui yang makruf dan tidak mengingkari kemungkaran."  (Riwayat Ahmad)

orang hina mendapat kedudukan terhormat. "Di antara tanda-tanda semakin dekatnya kiamat ialah dunia akan dikuasai oleh Luka' bin Luka'(orang yang bodoh dan hina). Maka orang yang paling baik ketika itu ialah orang yang berima yang diapit oleh dua orang mulia"  (Riwayat Thabrani)

mengucapkan salam kepada orang yang dikenalinya sahaja. "Sesungguhnyadi antara tanda-tanda telah dekatnya hari kiamat ialah manusia tidak mahu mengucapkan salam kepada orang lain kecuali yang dikenalinya saja."  (Riwayat Ahmad)

bulan sabit kelihatan besar. "Di antara tanda-tanda telah dekatnya hari kiamat ialah menggelembung(membesarnya) bulan sabit." (Riwayat Thabrani)

banyak dusta dan tidak tepat dalam menyampaikan berita. "Pada akhir zaman akan muncul pembohong-pembohong besar yang datang kepadamu dengan berita-berita yang belum pernah kamu dengar dan belum pernah didengar oleh bapa-bapa kamu sebelumnya, kerana itu jauhkanlah dirimu dari mereka agar tidak menyesatkanmu dan memfitnahmu" (sahih muslim)

banyak saksi palsu dan menyimpan kesaksian yang benar. "sesungguhnya sebelum datangnya hari kiamat akan banyak kesaksian palsu dan disembunyikan kesaksian yang benar"

Negara Arab menjadi rumput dan sungai. " Tidak akan datang hari kiamat sehingga negeri Arab kembali menjadi padang rumput dan sungai-sungai." (Sahih Muslim)

pesanan terakhir Rasulullah s.a.w. pada 9 zulhijjah
pada hari, 9 zulhijjah, Nabi Muhammada SAW meninggalkan pesanan terakhir dalam khutbah Baginda di Lembah Uranah, Gunung Arafah, berhampiran kota Mekah.

  Khutbah terakhir Baginda pada tahun ke-10 hijrah berbunyi: " wahai manusia, dengarlah baik-baik apa yang hendak aku katakan. aku tidak mengetahui apakah aku dapat bertemu lagi dengan kamu semua selepas ini. Oleh itu, dengarlah dengan teliti kataku dan sampaikan ia kepada orang yang tidak dapat hadir di sini hari ini. Wahai manusia, sebagaimana kamu menganggap bulan ini dan kota ini sebagai suci, maka anggaplah jiwa dan harta setiap orang muslim sebagai amanah suci. kembalikan harta yang di amanahkan kepada kamu kepada pemiliknya yang berhak. Janganlah kamu menyakiti sesiapa pun supaya orang lain tidak menyakiti kamu lagi. Ingatlah bahawa sesungguhnya kamu akan menemui Tuhan kamu dan dia pasti membuat perhitungan di atas segala amalan kamu. Allah mengharamkan Riba, justeru, segala urusan membabitkan riba di batalkan mulai sekarang. Berwaspadalah terhadap syaitan demi menjaga keselamatan agama kamu. Dia(Syaitan) sudah berputus asa untuk menyesatkan kamu dalam perkara besar, maka berjaga-jagalah supaya kamu tidak mengikutinya dalam perkara kecil. Wahai manusia, sebagaimana kamu mempunyai hak atas isteri kamu, maka mereka juga mempunyai hak di atas kamu. Jika merekamenyempurnakan hak mereka ke atas kamu, maka mereka juga berhak untuk di beri makan dan pakaian dalam suasana kasih sayang. Layani wanita kamu dengan baik, berlemah-lembutlah dengan mereka kerna sesungguhnya mereka adalah teman dan pembantu yang setia. Dan hak kamu atas mereka adalah sama sekali tidak boleh memasukkan orang yang kamu tidak sukai kedalam rumah kamu dan di larang melakukan zina. Wahai manusia, dengarlah bersungguh-sungguh kataku ini, sembahlah Allah, dirikanlah solat lima kali sehari, berpuasa pada Ramadhan dan tunaikan zakat daripada harta kekayaan kamu. Kerjakanlah ibadat haji jika kamu mampu. Ketahuilah bahawa setiap muslim ialah saudara kepada muslim yang lain. Kamu semua adalah sama, tidak seorang pun lebih mulia daripada yang lain kecuali dalam takwa dan beramal soleh. Ingatlah, bahawa kamu akan menghadap Allah pada suatu hari di pertanggung jwabkan di atas segala apa yang kamu kerjakan. Oleh itu, awasilah supaya jangan sekali-kali kamu terkeluar daripada landasan kebenaran selepas kewafatanku. wahai manusia, nilailah dengan betul dan fahamilah kataku yang sudah aku sampaikan kepada kamu, sesungguhnya aku tinggalkan kepada kamu dua perkara yang jika kamu berpegang teguh kepadanya, nescaya kamu tidak akan sesat untuk selama-lamanya. Itulah Al-Quran dan sunnahku, hendaklah orang yang mendengar ucapanku, menyampaikan pula pada orang lain, semoga orang yang terakhir lebih memahami kataku daripada mereka yang terus mendengar dariku. Saksikanlah ya Allah, bahawasanya sudah aku sampaikan risalah-Mu kepada hamba-Mu."

*perkongsian untuk kesedaran bersama*

Monday, March 14, 2011

bulan kedua dalam 7 bulan perkenalan

assalammualaikum...
rie nie genap dua bulan aQ ma dia....hehehhe
akhirnya bertahan gak sehingga bulan kedua....
rie tue 2 minggu ja, skunk da 2 bulan da.....macam2 gak benda yang berlaku nie, macam2 cubaan yang datang , aQ maC ngat bila dia cakap yang dia mang susah mau lepas someone yang sama2 ma dia dalam masa dua bulan or lebih...
hehhehe...
erm, baru2 nie kawan aQ call aQ, dia ada juga tanya ttg ubungan aQ ma C Nyak, then dia ada cakap "aik,kekal juga kamu ya" hehe, dia macam tak caya ja nie, kin dia nampak dalam perkenalan kami hanya pergaduhan ja yang ada...hehe, mungkin la...bab dia ada bila mana kami gaduh ja...masa kami mesra dia xda plak, kin sap tue la dia cakap macam 2, well, aQ harap ko pun kekal ma awek ko yang berada nun jauh D seberang sana(BOGOR)...hehe, makaC tuk prihatin ma aQ(kami)...u'r the best bro, N dia wat aQ tekejut juga bila dia ada mention X aQ yang pertama skali,hehhe, x sangka plak,dia maC ngat namanya....
lupakan citer 2, aQ bukan mau citer sal 2 pun, ngeee
kini,walau mungkin telambat aQ post entry nie, P aQ mang betul2 mau post juga..hehehe,

-RISMA-
Nama budak yang ada dalam hati aQ skunk, bila mana aQ lihat pompuan lain or whatever, aQ mesT ingat dia terus, tatau napa....N aQ pasan gak, sejak aQ mula post tentang dia, sampai kini...aQ meneruskan kisah dalam Cnie, semua tentang dia, hehe, kin ada yang geram ma kisah nie, well this is my space...hahahha, whatever i want to write, whatever i want to publish, it's my right...hahahhahaha
if u like, keep reading, if u dont just press "ctrl + w" hahaha, but if u like, don't press it before it's too late and make u work double to open my page once again...hikhikhik
peace-keep reading-
kini da 2 bulan aQ ma dia, N lebih setengah tahun aQ rapat ma dia, rapat sangat2...walaupun jauh pada zahirnya... taP, kami selalu dekat, 
kenapa??? sebab maC memandang langit yang sama dan masih merasa tiupan angin sepoi2 bahasa...hehehe(kunun), kini, pergaduhan da macam amat jarang sekali, feel like there's some bond between us,hehe...( I REALLY LOVE U SAYANG ), 
hehe,
kini aQ makin mengenali dia, hari demi hari berlalu pergi meninggalkan kita, aQ bersyukur dapat mengenali mu dalam hidup ini, aQ masih ingat pa yg berlaku sebelum2 nie, macam2 yang berlaku kan, ada separuh 2 aQ kongsi Cnie, ngee...
da lebih setengah tahun aQ ma dia, aQ harap agar hubungan ini terus kekal selamanya, tapi tidak semudah itu kan, hubungan mana yang dapat berjalan dengan lancar tanpa ada halangan, tipu la namanya bila ada someone yang citer ma korang yang dia ok ja, dia bahagia ja, lau x caya P tanya c amyk, hehheheh, bab aQ tengok C amyk nie selalu bahagia, happy go lucky,tap aQ yakin dia ada masalah tersendiri jugak, walau mungkin dia berjaya tuk cover masalahnya, thumb up for u amyk!!! hehehe, T ajar aQ juga ia, :P  
entry nie patutnya post 3 hari yang lalu, P atas sebab masalah teknikal dan masalah itu dan masalah ini, hari nie la baru dapat post,I'M COOOO CORRY isk isk isk....
pa pun, kepada reader's, selalu2 la doakan kami k
PAL & NYAK

Tuesday, March 8, 2011

30 hari dari sekarang

ASSALAMMUALAIKUM

--SAKIT TULANG BELAKANG--
tue la sakit yg dihadapi oleh dia yang hanya disedari beberapa tahun lalu, aQ masih ingat bila kali pertama aQ diberitahu dengan mulutnya sendiri....dia memberitahu kepada aQ  bahawa dia mempunyai sakit tulang belakang, pada masa itu, aQ tidak menganggap itu perkara serius, aQ hanya beritahu kepada diri aQ mungkin dia hanya ingin memberi alasan kepada aQ dan setiap sesiapa yang ingin mengenalinya.....taP aQ sedar yg tanggapan aQ terhadapnya salah,
kerna
aQ nampak akan kesungguhannya dan keberaniannya untuk nyatakan yg dia ada sakit tulang belakang...setelah itu, aQ menerimanya dengan terbuka...macam2 yg bermain di dalam fikiran ini pada masa itu...
betulkah gadis ini??
dia seriuskah nie??

diri ini hanya mampu membisik ke dalam hati agar dapat menenangkan diri dan terimalah seadanya, ada hikmah nya kenapa "DIA" membuat jalan cerita begitu...
setelah aQ berjaya pujuk hati kecil ini, aQ terus mendekati gadis itu, dan aQ tak tahu kenapa aQ begitu tertarik kepadanya, hari demi hari berlalu, bulan berganti bulan...kami kini adalah pasangan kekasih , walau mungkin sebelum ini kami ada banyak masalah, kami cuba selesaikan satu persatu, sehingga kini di mana kami telah bertambah baik, syukur ke atas mu ya Allah... dan tentang sakit yang dia alami, bukan aQ ja yg tahu, bff nya suhana,amyk,bella,chong....mesti tahu dia ada sakit tulang belakang
kini
genap sebulan, dia akan tinggal di hospital untuk pemeriksaan dan pengawasan, bila tarikh 2 da kompom aQ berasa takut, aQ takut sangat...taP,dalam masa yang sama aQ turut gembira kerna, akhirnya penderitaan itu akan berakhir dan dia dapat hidup seperti orang lain yang tak sakit, yang tak di kawal dengan ubat...N syukur juga sebab tarikh 2 da kmpm bab sebelum nie doktor da bagi tarikh untuk operation, tapi ada masalah yang timbul, jadi kena tangguh lagi, bayangkan la dia terpaksa lagi menahan sakit itu untuk beberapa bulan... badan si gadis kecil yang lemah menahan sakit tulang belakang yang amat parah dan sakit yang hanya akan muncul pada golongon tua sahaja, bayangkan lah gadis kecil ini terpaksa menanggung semua ini....
dan apabila dia mencuba untuk meluah rasa sakitnya dan perasaannya, bagaimana ingin membantunya???amat sukar...hanya mampu untuk meluahkan "sabarlah", "cubaan,harus lebih kuat" , "sabar" ..... padahal aQ dan kita tahu yang dia memang da cukup sabar, cukup sabar untuk menahan sakit itu berbulan2 tanpa ada keluhan sedikit pun, "abg pun hanya mampu untuk mengatakan "sabar" "....
kini pengiraan hari telah bermula, 30 hari dari sekarang dia akan masuk kedalam hospital (pada 8hb) dan pada 12hb, dia akan menjalani pembedahan...abg sentiasa doakan agar syg sihat semula dan cepat2 pulih dari sakit, insyaAllah...marilah kita ramai2 berdoa ya.....agar dia selamat menjalani pembedahan ini.....masih banyak yang ingin aQ katakan, tapi kini aQ berasa *************************************************************************
258 82588 7323627692
pandai2 la korang translate no 2,  dan "dia" yang aQ maksudkan di atas, adalah kekasih aQ sendiri....


                             RISMA BINTI RAMLI
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget
There was an error in this gadget